FINDIK KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ

ANSAM IRGAT MAKİNE SANAYİ 
Ansam, Giresun'da Orhan Sarımehmetoğlu'nun babasından kalma işyeri. Baba hortumlu patoz(fındığı yeşil kabuğundan ayıran makine)  imalatı yapan kişi.
Fizikçi Orhan Sarımehmetoğlu ve Elektronik mühendisi Mehmet Cebeci 2011 yılında başladıkları ARGE çalışmaları sonucu, 2018 yılında fındığı değirmen taşı yöntemi dışında kıran küçük makine ve fındıkları boy boy ayıran boylama makinesi ortaya çıkarıyorlar. 
Ancak üretici ve fındık ile ilgili iş yapanları, fındığın büyük fabrikalar dışında küçük atölyelerde de kırılabileceğine ikna etmek kolay olmamış. 3 yıl (2018-2021) atölyede fındık kırma yaparak çevreye göstermeye başlamışlar. 
Ziyaretlerine gelen, Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, bu makine aile işletmelerinin temel makinesi olmuş diyor ve satın alıyor. Sonra boylama, kavurma, zar alma ve paketleme makineleri de ediniyor. Erim Yaman Tirebolu'da aile içi işletme kuruyor.
Ardından bölgede aile içi işletmeler yayılmaya başlıyor. Bu işletmeler sayesinde üreticiler kendi fındığını katma değer katarak satıyor. Ayrıca, ücret karşılığında fındık kırıp kavurma ve paketleme hizmetine de başlamışlardır. Dolayısı 
ile üreticinin kendi fındığından daha fazla kazanç elde etmesinin önü açılmış.
Yurt dışından gelen üreticiler de kendi fındıklarını paketletip yurt dışına götürüp satabilmektedirler.
ANSAM IRGAT kırma ve boylama makinesi üretiyor. Dışarıdan temin ettikleri, zar alma, zari toplama, vakum paketleme makineleri elle seçme için masa ile 7 parça takım olarak aile işletmesi temin ediyorlar. İşletme için 30 metre kare alan yetebiliyor. Küçük aile işletmeleri makineleri devlet desteği ile kolayca temin edebiliyorlar.
Makinelerin üretimi için gerekli malzemenin yerlilik oranı %90.
Ayda 4 takım satılıyor, bir işletmede 10 kişi çalışabiliyor.
Giresun ve çevresinde aile işletmeleri sayısı yirmiyi geçmiştir.
FINDIK HARMANI
Fındık Harmanı, annenin mutfağında başlayan üretim çatıda yapılan kat ile atölyeye dönüşen bir emek ürünü. 
5 Ağustos 2017'de fındık toplarken Demet Öztürk ve ailesi fındığı işleyerek satabileceklerini düşünüyorlar. 3 yıl evde annesinin mutfağında 4 kız kardeş ve anne  el ile işleyip satıyorlar. 
GİRKAP(Giresun Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi)  kapsamında İl Tarım Müdürlüğünün hazırladığı proje ile DOKAP ( Doğu Karadeniz Projesi) destek veriyor ve Ekim 2020'de mutfaktan çatıya çıkıyorlar. Modern atölyeye dönüşüyor.
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı)  desteği ile 2021'de kırma ve boylama makinesi alınıyor ve kapasite artırılıyor. Bu destek ile seri üretime geçiliyor.
4 kadın kadın ve günlük çalışan 3 kadın çalışıyor. 10 kadın tarlasını ekiyor ürünlerini veriyor. Köyde ki atölyeden e-ticaret Türkiye'nin her yerine ürün gönderiyor. Demet Öztürk'ün Fındık Harmanı bir kadın küçük aile işletmesi.
17 Ocak 2022'de ilk ihracatı Dubai'ye yapılmış.
Ürünlerin başında, Giresun'un coğrafi işaret tescilli dünyanın en lezzetli fındığı tombul fındığı geliyor.
Giresun fındığı; Kavrulmuş, natürel, fındık ezmesi, fındıklı süt reçeli, pikolava (şerbetsiz, içinde fındık ezmesi olan Fındık Harmanı patentli tatlı.) çeşitleri ile üretiliyor.
Fındıktan ayrı, kendi ürettikleri 14 ürün ve Coğrafi işaret tescilli Ordu/Akkuş şeker fasulyesi satılıyor.  
Demet Öztürk,  tarih okumuş, Ordu Üniversitesi'n de Doktora yapıyor, tez aşamasına gelmiş ama iş yoğunluğundan dolayı süresini doldurmak üzere.
TURAN FINDIK
Giresun fındığını işleyerek katma değer katanlardan biri de Erol Turan. Turan Fındık, kırılmış fındık alıyor ve kavuruyor. Çeşitli fındık ürünleri üretiyor.
Çay ve yerel ürünlerden oluşan ürün çeşitleri var. Fuarlara katılarak Giresun fındığının tanıtımına da katkıda bulunuyor. 
SONUÇ 
Fındığı işleyen çok fazla sayıda küçük işletme var. Hepsini burada yazmak mümkün değil.
Arkadaşlarımızın harcadıkları kutsal emeklerinin sonuçlarını görünce gurur duyuyorum. Milletimizin başaramayacağı bir şey olmadığını düşündüm. Milletler bütün fertlerinin ortak mücadelesi ile ayağa kalkabilir. 
Giresun'da 10 tane de kadın kooperatifi var. 
Yazıyı yazmamın nedeni, yoktan tırnakları ile kazıyarak üretim yapan insanların emeğine duyduğum saygı ve ülkemize yaptıkları katkıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Süleyman Çelebioğlu - Mesaj Gönder --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeşilgiresun Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeşilgiresun Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA), Anka Haber Ajansı (ANKA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeşilgiresun Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeşilgiresun Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Önümüzdeki Yıl Fındık Fiyatı Ne Kadar Olmalı?