ÇAVUŞLU EKMEĞİ

Siz bakmayın Çavuşlu'nun öyle küçük ve şirin bir belde olduğuna, boyundan büyük işlere imza atıyor. Son olarak Çavuşlu Ekmeği'ne coğrafi işaret alarak markalaşmasını sağladı.
Ekmeğe geçmeden önce Çavuşlu'yla ilgili bazı notları çok önemli gördüğüm için kaydetmek gerekir diye düşünüyorum.
Bunların başında TRT repertuarına girmiş türküler gelir. Çavuşlulu saz sanatçısı Ömer Akpınar yöreden derlediği ondan fazla türküyü TRT repertuarına kazandırmıştır. Bırakınız ilçeyi bazı illerin bile bu kadar bilinen ve söylenen türküsü yoktur.
Türküler aracılığıyla Çavuşlu adını herkes bilir. Çavuşlu diye diye, Oy Asiye Asiye, Yaylanın Soğuk Suyu, Gadırga'nın Başında türküleri en bilinenidir. Çavuşlu'yu tanımaya veya tanıtmaya türküleri bile yeter.
Bu şirin beldenin bazı tarihi özellikleri de vardır. Görele Ayanı ve daha sonra 1791 yılında Trabzon Valiliği de yapan Kuğuzade Süleyman Paşa Çavuşluludur ve mezarı Çavuşlu'dadır. Günümüzde ancak yıkıntıları kalan bir de kale vardır beldede.
Bir de anlatı vardır Çavuşlu ile ilgili; 1481- 1510 yılları arasında Trabzon Valiliği yapan Yavuz Sultan Selim'in dinlenmek için sık sık Çavuşlu'ya geldiği anlatılır.
Bugün Çavuşlu, çok özel lezzetiyle ve uzun süre bayatlamayan ekmeğiyle yeniden gündemde. Çavuşlu bu özel ekmeğine coğürafi işaret alarak markalaşmasını sağladı.
Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 16 Kasım 2020 tarih ve 89 sayılı bülteniyle Çavuşlu Ekmeği'ne coğrafi işaret verilerek tescillenmesi gerçekleşti. Görele Belediyesi ile Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 2018 yılında başlattığı çalışma sonuçlanarak Çavuşlu Ekmeği markalaştı. Resmen tescillenmiş oldu.
Çavuşlu, mahalleleriyle birlikte nüfusu 2018 sayımına göre 2450 kişi olan bir yerleşim yeri. Bu nüfusun 1027 si belde merkezinde oturuyor. Bütün beldeye 1 veya 2 fırının yapacağı ekmek yeterken bugün Çavuşlu'da 10 fırın ekmek yapıyor ve bunlarda üç vardiyada100 kişi çalışıyor. Çavuşlu için bu bile başlı başına bir değer ifade ediyor.
Çavuşlu Ekmeği'nin büyük bir bölümü otobüs yolcuları tarafından belde dışına götürülüyor. Çavuşlu'dan geçen yolcu otobüsleri burada durmadan geçmiyorlar. Yolcular gittikleri yerlere hediye olarak Çavuşlu Ekmeği götürüyorlar.
Bu ekmeğin en büyük özelliği uzun süre bayatlaman kalıyor olması. 7 ile 10 gün bayatlamadan kalabildiği söyleniyor. Hatta durdukça lezzeti daha da artıyor. Parlak bir görünümü var. Üst kabuğu 2-4 mm ve alt kabuğu ise 4- 6 mm olarak pişiriliyor. Çavuşlu Ekmeği'nin süngerimsi bir içyapısı var.
Çavuşlulu fırın sahipleri kalitesine güvendikleri firmaların unlarını kullanıyorlar. Bir de yörede ekşi maya denilen, bir gün öncesinin hamurundan elde edilen mayayla hamuru yoğuruyorlar. Hamuru bekleme ve mayalanma süresi dolmadan pişirmiyorlar.
Yörenin doğal kaynak suyuyla yoğrulan hamurun ekmeği Çavuşlu Ekmeği'ni ortaya koyuyor. Bu özel lezzetin bir nedeni de doğal kaynak sularının kullanılmasıdır.
İş bununla da bitmiyor. Ekmek doğal taş fırınlarda ve kızılağaç odunu yakılan ateşte pişiriliyor. Kızılağaç odunun ısı derecesi ve doğal taş fırınların ısı tutuşu ekmeğin tam kıvamında pişmesini sağlıyor. Ekmek ne haşlanıyor ne de çiğ kalıyor.
Buna ekmek ustalarının el becerilerini de katmak durumundayız.
Bütün bu özellikler artık bir marka olarak tescillenen Çavuşlu Ekmeği'nin lezzetini ve uzun süre bayatlamayan yapısını oluşturuyor.
Aslında bizler için bir lezzet olan Çavuşlu Ekmeği belde için çok önemli ekonomik bir değer… Yörenin tek geçim kaynağı desek çok da abartmış olmayız. Coğrafi işaret almak ekmeğe farklı bir değer katarken Çavulu'ya da ayrıca önemli bir girdi sağlayacak. Fırın sayıları artacak, çalışan sayısı çoğalacak ve ekmek satışı rekor rakamlara ulaşacak. Bu da parasal bir değer olarak beldenin kalkınmasına katkı sağlayacak.
Coğrafi işaret almak Çavuşlu Ekmeği'ni taklit edip isminden yararlanmak isteyenlerin de önünü kesmiş olacak. Hakkı olan kalite belgesini gururla taşıyacak. Çavuşlu'yu türküleriyle tanıyanlar artık ekmeğiyle de tanıyacaklar.
Bunca yıldır teslim edilmeyen hakkını kalitesiyle tescil ettirerek elde etmenin haklı gururunu yaşatacak Çavuşlu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nihat Öztürk - Mesaj Gönder --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeşilgiresun Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeşilgiresun Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeşilgiresun Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeşilgiresun Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Giresun Belediyesinin Çalışmalarından Memnun Musunuz?