Yöresel Ürünler Çalıştayında Şefler Hünerlerini Sergiledi

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik” çalıştayı Giresun’da düzenlendi. Türkiye’de yöresel tarımı kalkındırmak amacıyla gerçekleştirilen çalıştayda birbirinden farklı tatlar sunuldu.

Büyütmek için resme tıklayın

Türkiye’nin her bölgesinde yöresel tarım ürünlerinin kalkındırılması amacıyla gerçekleştirilen “Yöresel Ürünler, Gastronomi ve Kooperatifçilik” çalıştayı, Giresun’nun Piraziz ilçesi Şeyhli köyünde tarım uygulamaları alanında başladı. Çalıştaya FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, BM Danışma Kurulu Üyesi Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin katılırken, ünlü şefler David Shipman ve Adi Hadean da düzenlenen atölyede yeteneklerini sergiledi.

“Amacımız, Karadeniz’in endemik bitkilerini ortaya çıkarabilmek, yörenin yemeklerini tattırabilmek ve bu bölgenin gastronomisini uluslararası arenaya açabilmek”

Düzenlenen çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan BM Danışma Kurulu Üyesi Enver Yücel, geleceğin tarımına yön verecek bir alan kurulduğunu ifade ederek, “Bahçeşehir Üniversitesi olarak Birleşmiş Milletler Tarım Örgütüyle birlikte Giresun’un Piraziz ilçesinde havalimanımıza 2 kilometre mesafede bir alan kuruyoruz. Bu alan geleceğin tarımına yön verebilecek, akıllı tarımı uygulamak adına bir merkez. Amacımız, Karadeniz’in endemik bitkilerini ortaya çıkarabilmek ve bunlarla ilgili de yörenin yemeklerini tattırabilmek ve bu bölgenin gastronomisini uluslararası arenaya açabilmektir. İnsanlarımıza eğer bununla ilgili bir çalışma ve eğitim verebilirsek onun için özellikle en önce kadınların istihdamında önemli roller oynayacağını umuyorum. O açıdan da buradaki kooperatifçiliği geçiştirebilmek, onlara eğitim vermek ve yön verebilmek anlamında Birleşmiş Milletlerle birlikte FAO ile birlikte böyle bir etkinlik yapacağız, eğitimler vereceğiz. Uygulama alanlarımız olacak ve uluslararası piyasalara elde ürettikleri ürünlerin nasıl erişmesiyle ilgili de yine kendilerini örnek yapacağız. Amacımız bu topraklarda yetişen bu değerli bitkileri tarımda, gelişimde ve ilaçta nasıl kullanılabileceğini üniversitemizin uygulama alanında göstermiş olacağız” bilgisini verdi.

“KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ DESTEKLENMELİ”

Gıda güvenliğini dünyada sağlamakla yükümlü bir kuruluş olduklarını ifade eden FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise “Bizler teknik kuruluş olarak özellikle gıda güvenliğini dünyada sağlamakla yükümlü bir kuruluşuz. Burada da yerel üreticilerimizi, küçük aile işletmeciliğimizi sonuna kadar desteklememiz gerekiyor. Giresun’da buna en uygun örneklerden bir tanesi buradaki büyük fındık bahçeleri, çay bahçeleri var. Ama sonuçta küçük çiftçilerin ayrıca pazara eriştikleri yerel ürünlerde var ve bu ürünleri burada hep birlikte sergileyebiliyorlar. Özellikle kadın çiftçiler ve kooperatifler. Onların doğru şekilde pazara erişimlerini desteklemek adına farklı bilgiler paylaşacak ve farklı sunumlar gerçekleştireceğiz. Birazda olsa onları destekleyeceğimiz, motive edeceğimiz bir gün düzenlemek istedik” dedi.

“TARIM ALANINDA OLUP GİRİŞİMCİ HERKESE AÇIK ALAN OLACAK”

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “Birleşmiş Milletler'le birlikte kurduğumuz bu merkez, işin hem teknoloji yönü hem akıllı tarım yönü hem iklim değişikliği hem hukuki boyutu hem de ekonomik kalkınma için gençlerimizin bu sektörde var olması için eğitimler ve farkındalık çalışmaları yapacak. Aynı zamanda bu eğitimlerimiz yerelde ve uygulama alanlarında olabileceği gibi aynı zamanda online eğitimlerle destekliyor olacağız. Bu merkezimin bu alandaki ilgili tüm bilim

29 Haz 2021 - 22:01 Giresun- Gündem --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeşilgiresun Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeşilgiresun Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeşilgiresun Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeşilgiresun Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Anket Sizce Fındık Fiyatı Ne Kadar Olmalı?