Giresunlu Bilim İnsanı Doç.Dr.Cesarettin Alaşalvar ‘Dünyanın En etkili bilim insanları’ listesinde

Giresunlu hemşehrimiz bilim insanı TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, 'Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları' listesinde yer aldı. Başaralı çalışmaları ile dünya çapında bir çok ödüle layık görülen Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar’ın yeni başarısı göğsümüzü kabarttı.

Ülkemizin en saygın bilimsel kuruluşu olan TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar, 300 bin üyesi bulunan ve 75 ülkenin üye olduğu International Union of Food Science and Technology (IUFoST) tarafından ‘’IUFoST Akademi Fellow Ödülüne’’ de üç kez layık görülmüştü.

 Bu ödül, Gıda Bilimleri ve Mühendisliği ve Sağlıklı Gıda alanında yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla ön plana çıkan seçkin bilim insanlarına ve daha önce bu birliğin başkanlığı yapan 5 bilim insanı ile geçmiş yıllarda bu ödülü alan bilim insanlarının oylaması sonucu veriliyor. 1970 yılından beri faaliyet gösteren bu bilimsel kuruluşta, bu zamana kadar dünya genelinde 281 bilim insanı bu ödülün sahibi olmuştu. Ödül her iki yılda bir yapılan kongrede takdim ediliyor.

Yaptığı araştırma ve buluşu nedeniyle kendisine ait olan ve 7 ülkede patentlenen ( Türkiye, Almanya, İngiltere, Fransa, İrlanda, Güney Kore ve Japonya) siyah çaydan sağlık iddiası kanıtlanmış ve lisanslanma aşamasında olan ‘’Kolesterol düşürücü soğuk çay ve anti-diyabetik gıda takviyesi’’ sözlü sunumu yapması uygun görülmüştü.

Fındık konusunda da yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Doç. Alaşalvar, Akademi Fellow ödülünü alan ilk Türk bilim insanı olmuş ve bunu bir Türk’ün almasıyla da Türk dikkat çekmişti. Kendisi üçüncü Fellow Ödülünü’nde sahibi. Daha önceki yıllarda farklı bilimsel kuruluşlardan ABD, Japonya’da da Fellow Ödülü ile de ödüllendirilmişti. Bu ödülleri alan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçmişti. Fellow Ödülleri dünya genelinde saygınlığı yüksek olan ve ayrıcalıklı Akademik Unvan olarak kullanılıyor. Bunların dışında, Alaşalvar TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ‘’En Başarılı Araştırmacı Ödülü’’, SABRİ-ÜLKER VAKFI ‘’Bilim Ödülü’’ ve Uluslararası Fonksiyonel Gıdalar ve Gıda Takvileri Birliği (ISNFF) tarafından ‘’Merit Ödülü’’ ilede ödüllendirilmişti. Ayrıca editör ve yazar olarak, Amerika ve İngiltere’deki yayın evlerinde basılmış 7 adet bilimsel kitabı bulunuyor.

Giresun Keşap Karabulduklu fındık üreticisi bir ailenin evladı olan Alaşalvar’ın kendisi de aynı zamanda bir fındık üreticisi. Birbirinden değerli yetişmiş ağabeyleri ve kardeşleri de kendi meslekleri alanında yurtiçinde ve yurtdışında başarılarını kanıtlamış ülkemize ve ilimize hizmet etmiş isimler.

20 Ara 2020 - 23:53 Giresun- Kültür & Sanat --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeşilgiresun Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeşilgiresun Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeşilgiresun Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeşilgiresun Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Anket Giresun Belediyesinin Çalışmalarından Memnun Musunuz?