GİRESUN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK YENİ ÜRÜN ‘’ISIRGAN’’

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ali Kemal Ayan, Isırgan otunun hikayesini ve Giresun ekonomisine nasıl katkı sağlayabileceği ile ilgili muhabirimiz Taner Karaman’a özel açıklamalarda bulundu.

Taner Karaman
Taner Karaman Tüm Haberleri

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ali Kemal Ayan, Isırgan otunun hikayesi ve  Giresun ekonomisine nasıl katkı sağlayabileceği ilgili şunları söyledi;’’ Karadeniz bölgesi ısırgan tarımı ve teknolojisinin geliştirilmesi ile ilgili Dokap projesinin koordinatörlüğünü yapmaktayım.

Bu çalışmamız Samsun ve Giresun’da devam etmektedir. En uygun ısırganları Karadeniz bölgesinden toplayarak Islah çalışmalarını yapıp ümit var hatları tescile taşıyoruz. Aynı zamanda ısırganın kullanım alanlarını hem Giresun köylerinde farkındalık oluşturmak için ifade etmeye çalışıyoruz.

Hem de bu konu ile ilgili atölye çalışmaları yapıyoruz. Mesela Giresun merkezde Uygulama otelinde bu konu ile ilgili deneyimli aşçı arkadaşlarımızla beraber Giresun’da, ikamet eden ev yemekleri ile ilgili girişimci olan kadınların ısırgan yemekleri ile ilgili bir haftalık kurs düzenledik. Onlar başarılı oldular. Belgelerini aldılar. Aynı zamanda kendi işyerlerine ve menülerine bu ısırgan yemeklerini kattılar.

Dolayısıyla ısırganlı mantıdan ısırganlı baklavaya ısırganlı çikolatan ısırganlı pideye kadar birçok gastronomik ürün gelişti.  Giresun Isırganın merkezi ve kalesi aynı zamanda kökünü ve hikayesini bünyesinde barındırmakta. Hikayesi olmayan bir ürünü pazara taşımak hem zor hem pazarda karşılık bulması çok zor. Onun için Isırgan ile bütünleşmiş olan Giresun’un en önemli çıkış noktası Isırgan.

Isırgan ile ilgili teknolojik ürünlerin üretilmesi gastronomik olarak turizm sektörüne hizmet etmesi hediyelik eşya ile hizmet etmesi yine medikal yönüyle hizmet etmesi. Yine Isırganlı sabundan, Isırganlı şampuana, Isırganlı doğal boyalara, Isırganlı hediyelik eşya dokumaya, Isırganı tekstile kadar ısırgandan yapılmış liflerden kompozite kadar birçok kullanım alanı var. Ben lütfen ve lütfen Giresun’a şunu söylüyorum. Doğada bulunan ısırganlarımızı veya var olan yeni kurduğumuz ısırgan bahçelerimizi veya plantasyon alanlarını asla kimyasal zehirler ile öldürmeyin. Hem doğanıza hem su kaynaklarınıza hem çocuklarınıza bir zehir yapmayın. Isırganı düşman olarak görmeyin. Isırgan dosttur. Isırgan size birçok ürün kalemi ve çeşitliliği kazandıracaktır. Yeter ki Isırgan ile ilgili bu ortak akılı en üst yönetim seviyesinde oluşturmalı. Üniversitesinde Isırgan araştırma enstitüsü kurmalı. Araştırma çalışmaları yapılmalı. Bir taraftan da uygulama atölye çalışmaları yapılarak hem hizmet sektörüne hem bu konu ile ilgili kozmetik sektörüne hem hediyelik eşya sektörüne birçok bereketli ürün katacak. Lütfen ısırganın farkında olun. Isırganı dost edinin. Çünkü Isırgan size çok şey verebilir. Birçok ürün kalemi katabilir. Isırgan dosttur. Bu dostu sahiplenin.

ÖZEL HABER:TANER KARAMAN

11 Ağu 2020 - 08:21 Giresun/ Espiye- Ekonomi --- Okunma

Muhabir Taner Karaman


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeşilgiresun Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeşilgiresun Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Yeşilgiresun Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeşilgiresun Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.




Anket Fındığa verilen 22.5 TL Fiyatı Nasıl Buldunuz?