• 16 Haziran 2012, Cumartesi 13:11
NihatÖztürk

Nihat Öztürk

GÖRELE DONDURMASI
 Dondurmanın tarihçesini M.Ö. IV. yüzyıla kadar götüren kaynaklar Roma İmparatoru Neron' un kar ve bazı meyve parçacıklarıyla ilk dondurmayı yaptığını yazarlar.
Tarihçesi bu kadar eski olmasa da 400 yıldır bilinen ve bugün sadece Giresun'un Görele ilçesinde yapılan çok farklı bir dondurma var; Görele Dondurması… 
Eskiden köylerde yapıldığı için Köy Dondurması denilse de günümüzde Görele Dondurması olarak biliniyor.
Bugün bir sektör haline gelen dondurmacılığın bu kadar yaygın olmadığı yıllarda Görele'de dondurma vardı. Günümüzde gökkuşağı renginde tüketiciye sunulan rengârenk dondurmalar hayatımıza girmeden önce de Görele'de kar renkli ve doğal karla soğutulmuş bembeyaz dondurmalar yapılıyor ve satılıyordu.
Yazılı kaynaklarda, ilçede 400 yıldır yapıldığına yer verilen Görele Dondurmasını ilk olarak Arnavut kökenli bir kişinin yaptığı anlatılır.
Yapım malzemeleri süt, salep ve şekerdir. Meyan kökü ve yöreye has bazı bitkilerin de katıldığını söylüyor Görele Dondurmasını yapan ustalar. 
Dondurma yapımı babadan oğla geçen sanat aktarımıyla veya usta-çırak öğretisiyle bugünlere ulaşmış. Eskiden dondurma yapanların sayısı oldukça fazlayken bugün 10 u 15 i geçmiyor. Tüketim olarak artış gösterirken yapanların sayısı azalıyor.
Görele'ye has bu özel dondurma nasıl yapılıyor?
25 yıldır Görele Dondurması imalatı ve satıcılığı yapan Mustafa Küçük dondurmanın nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: 
“ Görele Dondurmasının yüzde 30 u süttür. Önce süt pişirilir. 30 Kg. süte 12 Kg. şeker ve 200 Gr. Salep katılarak karıştırılır. Diğer yanda meyan kökü 40 dakika kaynatılır ve süzülerek suyu elde edilir. Süt, şeker ve salepten oluşan karışıma 2 su bardağı meyan kökünden elde edilen su ilave edilir ve dondurma kıvamı elde edilinceye kadar çırpılır.”
Kıvama gelen dondurma tahta fıçıların içine konulan silindir şeklindeki kalaylı bakır kaplardan bardaklara alınarak tüketiciye sunuluyor. Tahta fıçıyla dondurmanın bulunduğu bakır kabın arasına buz kütleleri konularak dondurmanın istenilen soğuklukta olması sağlanıyor.
Eskiden çırpma işi elle ve küçük tahta küreklerle yapılıyordu, şimdi makinelerle yapılıyor. Yine eskiden soğutma işi, kışın toprağa gömülerek saklanan kar kütleleriyle yapılıyordu şimdi dondurularak elde edilen buz kalıplarıyla yapılıyor.
Görele'de ve özellikle Hasanağa camisinin yanında yerel giysilerden olan keşan ve peştamalla sarılmış tahta fıçıların içindeki kalaylı bakır kaplardan yine küçük tahta bir kürekle cam bardaklara konularak sunulan Görele Dondurmasının kendisine özel bir tadı olduğunu ifade ettikten sonra bu farklı lezzeti mutlaka tatmanızı öneririz. 

MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


SON DAKİKA HABERLER

yukarı çık