• 30 Kasım 2012, Cuma 14:47
AliKaya

Ali Kaya

TARSİM TARIM SİGORTALARI EKSPER KURSUNA KATILDIM
 Sayın okuyucularım.
Modern tarımın olmazsa olmazlarından biri de tarımsal ürünlerin don, dolu, fırtına gibi afetlere karşı sigorta yaptırılarak verimin teminat altına alınmasıdır.
Bu nedenle 2006 yılında 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkarıldı. 
Bu kanuna dayanarak Gıda-Tarım Hayvancılık Bakanlığı Toprak Reformu Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş nin işbirliği ile Mersin' de  12 günlük(104 saatlik) Eksperlik kursu açıldı ve bende bu kursa katıldım. Tarsim(Tarım Sigortaları Havuzu) eksperi oldum.
Kursa TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu' da katılarak  fındık ve cevizin sigortalanması hakkında  bilgi vermiştir.
Kursta tarım ürünlerinin don, dolu, fırtına, heyelan,hortum, sel ve su baskınları, yangın, deprem vs gibi doğal afetlere karşı sigorta yaptırılması ve zarar görmesi halinde meydana gelen hasarların nasıl tespit edileceği anlatılmıştır. 
Fındık bahçelerinde en fazla hasarı Mart ve Nisan aylarında don olayı yapmaktadır. Bu aylarda görülebilecek don olayına karşı fındık meyveleri(ürün) sigortalanmaktadır.
Don olayına karşı kısa zamanda sigorta yaptırmanın haricinde başka bir çare bulunmamaktadır.
Bu nedenle çiftçilerimizin her yıl fındık ürünlerini özellikle don olayına karşı sigorta yaptırmaları zorunluluk haline gelmiştir.  
Giresun,Ordu ve Trabzon fındık çiftçileri fındık ürünlerini sigorta yaptırarak ürünümüz yanar mı diye endişe etmelerine gerek kalmıyor. 
Devlet sigorta priminin % 50 sini ödemektedir.
Tabi afetlere karşı fındık ürününün sigortalanması çok iyi bir iştir. 
*******
Eski dikim fındık bahçelerinin dekarında; 
Fındık  gübrelemesinde kullanılan gübrelerin miktarları eski dikim fındık bahçelerinin dekarında düz arazilerde orta boyda 40-45 ocak, meyilli arazilerde orta boyda 50-55 ocak olduğu kabul edilerek  hesaplanmakta ve önerilmektedir. Oysa mevcut fındık bahçelerinin çoğunun dekarında (dönümünde)  60 ocak, 70 ocak hatta 80-90 ocak vardır. Dekarında 60 ve daha fazla ocak olan fındık bahçelerinin 40-50 ocağa kullanılan gübre ile gübrelenmesi halinde  istenilen verim alınamaz, masraflar ve emekler boşa gider. Fındıkta gübrelemeden istenilen verimin alınabilmesi için fındık bahçelerinin dekarında bulunan fazla ocakların mutlaka sökülmesi ve ocak sayısının düz arazilerde 40-45 e, meyilli arazilerde 50-55 e indirilmesi gerekir. 
*******
Bahçenizin toprağı asitli ise mutlaka kireç kullanınız.
Toprağın bileşiminde bulunan kalsiyum bir taraftan bitki besin maddesi olarak bitkiler vasıtasıyla alınırken diğer taraftan yağışlar vasıtası ile topraktan alt katmanlara doğru yıkanmaktadır. Böylece toprakta kaybolan kalsiyum iyonunun yerini hidrojen iyonları alarak toprağın asitleşmesine neden olmaktadır. Toprağın asitleşmesi fındığın bitki besin maddelerinden faydalanmasını olumsuz etkilemektedir. Fındık tarımının yapıldığı Karadeniz Bölgesi toprakları yağışın etkisi sürekli asitleşmektedir.
Fındık bitkisi gelişmesini toprak pH sı = 6-7 arasında olan topraklarda sağlar ve bol ürün verir. 
Toprağın pH sı 6 dan düşük seviyelerde ise;
1-Fosfor bir takım elementlerle çözünmeyen bileşikler oluşturarak toprakta tutulur fındık ta bu fosfordan faydalanamaz, 
2-Demir, Çinko, Mangan ve Bakır gibi mikro elementlerin çözünürlükleri toprak asitliği arttıkça artmaktadır.Fazla asit topraklarda yüksek oranda çözünen Aliminyum ve Mangan iyonları fındık köklerine toksik etki yaparak köklerin büyümesine ve alt katlara geçmesine mani olurlar. Toprakta kalsiyumunun  yetersiz olması kök büyüme hücrelerinin hiç oluşmamasına yada tam teşekkül edememesine neden olmaktadır. 
 Toprağa kireçle verilen kalsiyum iyonları genç köklerin uçlarındaki büyüme noktaları olan meristem hücrelerinin çoğalmasında ve hücre duvarının oluşumunda görev yaparlar.  
3- Azot, fosfor ve potasyum gibi bazı makro besin maddelerinin alınmasına engel olur, 
4-Yaprakların vaktinden önce sararmalarına neden olur,
5-Toprak havasında bulunan serbest azot gazını amino asit, amonyak ya da amonyum şeklinde doğrudan toprağa ya da bitkiye sağlayan ve adına rizobiyum bakterileri denilen mikroorganizmalar pH' sı düşük toprakları sevmezler zira bu topraklarda görev yapamazlar. Rizobiyum bakterileri asit topraklarda çalışabilmeleri için kalsiyum iyonuna ihtiyaç duyarlar.
Dikkat! Asitli topraklarda kireç verilmeden yapılacak gübrelemeden herhangi bir yarar sağlanamayacağı, kireç verildikten sonra pH yükselmesine (asitliğin azalmasına) bağlı olarak gübrelemeden olumlu sonuçların alınacağı saptanmıştır. 
Asitlik nedeni ile alınabilirliliği azalmış besin maddelerinin, gerek toprakta bulunan ve gerekse gübrelerle verilen miktarlarının bitkilere yarayışlılığını artırmak için asit topraklara Kireç verilir. 
Kireç bir yandan toprağın asitliğini (pH' sını) düzeltirken diğer yandan serbest hale gelen kalsiyum iyonları bitkiler tarafından alınır ve bitkinin kalsiyum ihtiyacı tamamlanır.
Toprağın asitliğini gidermek için;  sönmüş (yanmış) kireç veya tarım kireci kullanılır. 
Kireç, fındık bahçelerine 4-5 yılda bir, Kasım-Aralık-Ocak aylarında verilir.
Fındık bahçelerinin kirece ihtiyacının olup  olmadığı ancak toprak tahlili ile belirlenir.
Fındık bahçelerine kireç iki şekilde uygulanabilir. 
a) Tavsiye edilen miktarda kireç,  bahçenin tamamına serpilir, köklere zarar vermeyecek şekilde 5-10 cm toprak derinliğine çapalanarak karıştırılır.
b) Meyilli fındık bahçelerinde erozyonu önlemek gayesiyle ocak dal uçları izdüşümünde oluşturulan 40-50 cm genişliğinde dairesel banda serpilir,  köklere zarar vermeyecek şekilde 5-10 cm toprağa karıştırılır. 
*******
Fındıkta yüksek verim ancak modern fındık tarımının uygulanması ile alınmaktadır
Fındık bahçelerinden iyi ürün alınması için “Modern fındık tarımının” uygulanması gerekiyor. 
Modern fındık tarımını uygulamadan yani bugünkü üreticilerin yaptığı gibi fındık tarımı yaparsanız verim alamazsınız. 
Yabancılar dekardan  200-375 Kg fındık alırken sizler 80-100 Kg alıyorsunuz. 
Bahçelerin dekarından yerine göre 200-350 Kg fındık almak varken  80-100 Kg fındık alınmasını bir türlü anlayamıyorum. 
Bunun için başta  arazi hazırlığı yapılması, daha sonra tekniğine uygun  dikim yapılması, gereği gibi budama ve gübreleme yapılması ve hastalık ve zararlılarla iyi mücadele yapılması gelmektedir.
Bu işlemleri dün yapsaydınız bu gün iyi verim alırdınız. Geçmiş değil olsun bugün yapın yarın alırsınız. Yeter ki modern fındık tarımını uygulamaya niyetlenin.
Saygılarımla                                                                                     28.11.2012

MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık