• 15 Şubat 2012, Çarşamba 8:44
AliKaya

Ali Kaya

FINDIKTA KARANFİLLER ERKEN SAYILMAYA BAŞLANDI

Sayın okuyucularım, anımsayanlar bilir, 2004-2006 yılları arasında haftada bir gazeteniz Yeşilgiresun’ da yazarak bildiklerimi sizlerle paylaştım. Tarımsal konularda ve özellikle fındık tarımı ve politikası konusunda -öğrenmek istediğiniz bir durum varsa bana yazabilirsiniz. Bu satırlarda yazarak, telefondan yada e-mail adresimden sizlere cevap verebilirim. Sevgi ve saygılarımı sunarak kaldığım yerden devam ediyorum

Giresun ve Ordu illeri tarım işletmelerinin tamamına yakınını fındık işletmeleri oluşturmakta, bu fındık işletmelerinin geçim kaynağının büyük bir kısmını fındıktan sağlanan gelir oluşturmaktadır. Bu nedenle konumuz fındıktır.

Fındık çok talihsiz bir üründür. Rekoltesi, karanfili, tozlanması, çotanak bağlaması, çotanağı, verimi, gübrelemesi, budaması, soğuklara-dona ve sıcaklara karşı tepkisi hakkında ağzı olan herkes konuşuyor. Demokrasi var tabi ki herkes konuşabilir. Ancak bilenlerin konuşması daha manidar olmaktadır. Tarımsal konularda ve özellikle fındık konusunda asıl konuşması gerekenler Gıda, Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü ile Fındık Araştırma İstasyonu yetkilileridir. Nedense hiç konuşmuyorlar. Her yıl kış-yaz ve bahar aylarında fındık bitkisinin karanfillerinde, püslerinde, meyvesinde, çotanaklarında, sürgünlerinde, yapraklarında ve gövdesinde çeşitli nedenlerden dolayı az ya da çok oranlarda bir takım olumlu-olumsuz gelişmeler olabilmektedir. Bu olumlu-olumsuz gelişmelerin durumunu, sebeplerini üreticiler, ihracatçılar kısaca kamuoyu haklı olarak merak etmektedir. Fındıkta görülen olumlu-olumsuz gelişmeler hakkında Fındık Araştırma İstasyonu ile Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğünün gerektiğinde ve zaman zaman bilimsel açıklamalar yaparak  kamuoyunu aydınlatmaları-bilgilendirmeleri gerekir. Aslında bu zor değildir. Kurumlar gereken açıklamaları yapmadıklarında üreticilerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini yetkisiz kimseler yapmaktadır. Yetkisiz kimselerin yaptıkları açıklamaların çoğu yanlış veya eksik olduğu gibi açıklamalar zamanlı ve zamansız olabilmekte ayrıca bilgi kirliliği de yaratmaktadır.

 

Sevgili okuyucularım,

2012 yılı fındık rekoltesini belirlemek üzere Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde İl Müdürlüğü tarafından çeşitli kurumların temsilcilerinden oluşturulan fındıkta rekolte tespit komisyonu  tarafından 23 Ocak 2012 tarihinden itibaren fındıkta karanfil sayımına başlandı. Karanfil sayımına Eynesil İlçesinden başlanılarak fındık olan ilçelerde Şubat ayının 3 nde son verileceği  gazetelerden ve Tv lerden öğrenmiş bulunuyorum. Fındık Araştırma Enstitüsü’nde çalışırken fındık dallarında sürgünlere birer numaralı etiket bağlayarak  Ocak ayının başında, Şubat ayının ilk haftasında, Mart ayı başında, Nisan ayının ortasında, Haziran haftasında, Temmuz haftasında ve hasatta olmak üzere 7 kez sayım yaptım. Şubat ayı ilk haftasında yaptığım sayımda karanfillerin % 3 nün açılmadığını bu nedenle sayılamadığını gördüm. (Bu oran sıradan sayımlarda daha yüksek olmaktadır)  Şubat sonu Mart başında yapılan sayımda karanfillerin tamamına yakınının açıldığını gördüm. Bu nedenle eksik veya yanlış tahminlerde bulunmamak yada doğru tahminde bulunmak için karanfillerin tamamının yada tamamına yakınının görüldüğü devrede sayımın yapılması gerekir. Bu devre de Şubat ayı son haftası-Mart ayı ilk yarısına denk gelmektedir. 23 Ocak- 3 Şubat tarihleri arasında dallardaki karanfiller sayıldı yada sayılacak. Bu sayım tarihleri ile Şubat ayı sonu arasında açılan karanfiller ne olacak? Bunlar hesaba katılamayacak. Bu yeni açılacak karanfillerin miktarı kadar tahminde hata yapılır.  Tahminlerin en az hata ile (en fazla % 3-7 gibi) yapılması gerekir. Bu duruma göre daha başlangıçta % 5-10 hata yapılması ilerde yapılacak hatalarla beraber tahminin hiç de iyi yapılmayacağını göstermektedir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık