• 31 Ocak 2014, Cuma 9:19
AliKaya

Ali Kaya

FINDIK REKOLTESİ EN ERKEN ŞUBAT AYININ 2 Cİ YARISINDA TAHMİN EDİLİR
 Sayın okurlarım, 
Bilerek yaptıktan sonra Şubat ayının 2 ci yarısı ile hasat arasında her zaman fındık rekoltesi tahmini yapılabilir ve o yılın fındığının az mı çok mu olacağı öğrenilebilir.
Fındıkta en erken rekolte tahmini karışık tomurcukların miktarına göre yapılır. Bu zaman, karışık tomurcuklardan karanfil uçlarının çıktığı ve buna bağlı olarak karışık tomurcukların tamamının görülüp sayıldığı Şubat ayının 2 ci yarısıdır. Karışık tomurcuktan rekolte tahmininin olmazsa olmazı karışık tomurcukların Şubat ayının 2 ci devresinde sayılmasıdır.
Bugün kü pazarlama sistemine göre fiyat tespiti için fındıkta rekoltenin, kabuklu fındık maliyetinin ve bunlara bağlı olarak fındık fiyatının  Şubat ayında ya da en geç Mart ayında tespit edilmesi gerekir.
Fındıkta;
1-Şubat ayının 2 ci yarısında Karışık (Karanfilli) tomurcuk miktarına göre,
2-Mart ayında sürgün ucunda Açıkta-serbest- Karanfil miktarına göre,
3-Nisan ayında Çotanak taslağı miktarına göre ve   
4-Mayıs ayı ile hasat arasında herhangi bir zamanda Çotanak miktarına göre rekolte tahmini yapılabilir. Bu konuda isteyenlerle bilgimi paylaşabilirim.
Şubat-Mart ayları ile hasat arasında 5-6 ay gibi uzun bir zaman olması, 
Şubat-Mart aylarında, Nisan ayı ile hasat arasında oluşabilecek iklim olaylarının olumsuz durumlarının tahmin edilememesi, fındık hastalık ve zararlılarının zarar durumlarının oluşmaması ve görülememesi, oranlarının ne olduğunun tahmin edilememesi, 
Şubat-Mart aylarında, çotanak ve meyve tutum oranlarının tahmin edilememesi nedeniyle tahminde bir çok verinin önceki yılların bilgilerine-tecrübelerine göre belirlenmesi, 
Tahmin yapanların çoğunun fındığı yeterince bilmemesi, rekolte tespitinde bilgi ve tecrübelerinin çok yetersiz olması gibi nedenler Şubat-Mart aylarında yapılan tahminlerin hata oranlarının yüksek olmasına neden olabilmektedir.
Bu nedenlerden dolayı Şubat-Mart aylarında yapılan rekolte tahmini bir ön tahmindir ve % 10 a kadar olan hata kabul edilebilir ve doğal karşılanmalıdır. Şubat-Mart aylarında % 10 un altında hata ile bulunan rekolte iyi rekolte kabul edilir.
Tahminde hata oranının % 10 un üzerinde %15-25-40 seviyelerinde olması gerçekten önemli hata yapıldığını gösterir. 
 **************
ZİRAAT ODALARININ FINDIKTA REKOLTE TAHMİNİ, MALİYET VE FİYAT BELİRLEMESİ YAPMASI FARZ OLMAKTADIR.
Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2013 yılı başında, “Karışık tomurcukların sayımı ile ortaya konulan tahmini rekoltenin, gerçekleşen rekolteden yüzde 20 oranında sapma gösterdiğini bu durumdan fındık üreticisinin ciddi manada zarar gördüğünü belirterek karışık tomurcuklar sayılarak yapılan rekolte tahmininden vazgeçildiğini” bildirmiştir. 
Fındık üreticisi esas ciddi manada zararı,  “karışık tomurcuk sayılarak rekolte tespit edilmesi yasağından” görmektedir. Karışık tomurcuktan tahminin yasaklanması üreticinin aleyhine fındık dış alıcı firmalarının lehine olmaktadır. Avrupalı fındık alıcı firmalar rekolteyi Şubat-Mart aylarında kendileri belirliyor. Bu aylarda başka rekolte ve fiyat belirleyen olmadığından rekolte ve fiyat şudur diyen olmuyor. Rekolteyi ve fiyatı istedikleri seviyede belirleyip istedikleri fiyattan satış kontratı yapıyorlar.
Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üreticiye daha fazla zarar vermemek için geçen yıl almış olduğu bu yasak kararını kaldırmalıdır. Rekolte tespitine öncülük etmelidir.
Bakanlık, “karışık tomurcuk sayılarak rekolte tespit edilmesi yasağını” yürürlükten kaldırmazsa üretici temsilcileri olan Fiskobirlik, Ziraat Odaları gibi sivil toplum kuruluşlarının fındıkta rekolte tahmini, maliyet ve fiyat tespiti farz olmaktadır.
Saygılarımla. 29.01.2014

MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık