• 04 Eylül 2018, Salı 9:14
AliKaya

Ali Kaya

FINDIK FİYATI EN AZ 16 TL OLMALIDIR
 Fındık fiyatı en az 16 TL/Kg olmalıdır.
Bu yıl fındık rekoltesinin Tarım Bakanlığı açıklamasa dahi 500-600 000 ton dolaylarında olduğu söylenmektedir. Bu duruma göre fiyat ta en az 16 TL/Kg olmalıdır.
Devlet adına yapılacak fındık alım taban fiyatı, bu yıl fındığın 10-12 gün erken olup erken toplanmasına rağmen(normal bir sezon değildir), Ağustos ayının bitmesine rağmen ve hatta Eylül ayından 3 gün almamıza rağmen hala açıklanmadı.
Tarım Bakanlığı rekolteyi açıklamadığı gibi fiyatı da açıklamıyor. Gecikiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı neden fiyat açıklamakta gecikiyor?
Devlet adına yapılacak fındık alım taban fiyatının açıklanmaması, geciktirilmesi tek yanlı tekel piyasasının açıkladığı 12 TL-13,5 TL/Kg fiyatın hükümetçe benimsendiğini göstermektedir.
Tek yanlı tekel piyasasında Kg mı 12 TL-13,5 TL bandından satılan fındık, son zamların ve dolardaki artışın sonunda 16 TL ve daha fazlaya yükseltilmelidir.
*****************
İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar.
Fındığımızı ya kendimiz topladık yada başkalarına toplattık.
Fındığın toplanması ile bir üretim sezonunu daha geride bıraktık.
Çiftçilerle yaptığım konuşmalarda bir kısmının bahçesinden ümit ettiği fındığı aldığını, büyük bir kısmı da alamadığını söylemiştir. Bahçesinden tahmin ettiği fındığı alamayanların hayalleri gelecek seneye kaldı.
Bundan 30-40 yıl önceleri Ordu da fındık alımı-satımı yapan bir fabrikatör tüccarımız “çiftçiyi kesmişler karnından 60 tane gelecek yıl çıkmış” demişti.
Umulan fındık miktarı olmazsa, fındıktan elde edilen gelir gideri karşılamazsa ihtiyaçların bir kısmı gelecek yıla-yıllara kalıyor.
Gelecek yıl fındık olacak mı? Belli değil. Ama yine de fındık olacak olması ihtiyaçlarımız-hayallerimiz için bir umut.
İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar.
***********
Hasat sonrasında bahçeler sanki yangından çıkmış gibi olurlar.
Dallardan fındığı toplarken bazı sürgünleri, dalcıkları, yan dalları bazen de dalları kırdık. Bazen de sürgünlerde çotanakları yaprakları ile beraber kopararak topladık. Sürgünler yapraksız kaldı.
Hasat sırasında bazı dalların kurumuş olduğunu gördük.
Kozalak akarı zararı başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı sürgünlerin, yan dalların kuruduğunu, dallarda bol miktarda uç kurusu olduğunu gördük.
Fındığı toplarken ne kadar dikkat edersek edelim sürgünler kırılabiliyor.
Fındığı toplayanlar toplama kurallarını bilmiyorlarsa yada toplamayı baştan savma yapıyorlarsa sürgünlerin, yan dalların bazen de dalların kırılması kaçınılmaz oluyor.
Bahçelerde, ocaklarda kırılan dal, yan dal ve sürgünlerin yanında ocaklarda dal sıklığı ve çok sayıda kök sürgünü vardır.
Fındık dalı bütün gücünü üzerindeki fındığı olgunlaştırmaya ve filizleri büyütmeye sürgün yapmaya harcadığı için güçsüz kaldı.
Güçsüzlüğün yanı sıra bir de sürgünlerinde, yan dallarında ve bazı dallarda kırılmalar oldu. Dalların, ocakların diplerinde kök sürgünleri büyüdü.
Bahçeler bu hali ile hasat sonrasında sanki yangından çıkmış gibi olurlar.
Bahçeleri yangından önceki haline getirerek gelecek seneye hazırlamamız gerekiyor.
Bunun için bizlere çok iş düşmektedir.
Fındık dalı bu hali ile gelecek seneki fındığı oluşturmada, büyütmede çok zorlanacaktır.
Belki kısmen de olsa oluşturamayacak ve büyütemeyecektir.
İşte tam bu noktada bizim dalın imdadına yetişmemiz gerekiyor.
Zaman kaybetmeden dalın, fındık bitkisinin S.O.S ne olumlu cevap vermemiz gerekiyor.
Bunun için;
1-Eksik olan besin maddelerini bir plan dahilinde takviye etmemiz gerekiyor. Bunun için toprak örneği alarak zaman kaybetmeden tahlil yaptırmamız, tahlil sonucu hangi besin elementlerinin az yada fazla olduğunu öğrenerek yada toprak analizini daha önceki yıllar yaptırmışsak bu raporlara bakarak toprakta eksik olan besin elementlerini tamamlamamız gerekiyor.
2-Sonra bahçe toprağımız en az 4-5 yıl yada en fazla 8-10 yıl içinde işlenmemişse, meyilli arazilerde erozyonu da dikkate alarak bellememiz, çapalamamız veya işlememiz, toprağı alt-üst etmemiz gerekiyor.
3-Bahçede hendekler dolmuş olabilir. Meyilli arazilerde toprakları heyelandan korumak için ocak aralarına hendek açılır, var olanların içi yaprak vs ile dolmuşsa temizlenir.
4-Fındık zararlılarından filiz güvesi, mayıs böceği gibi zararlılara karşı ilaçlama yapılır.
5- Fındık çalı formunda bir bitki olduğu için çok sayıda kök sürgünü vermektedir.
Kök sürgünleri temizlenmede ihmal edilirse-ki çoğu zaman ihmal ediliyor ve yılda iki kez değil de iki yılda bir kez temizleniyor- ocaklarda dal sayısı artar.
Ocaklarda istenilen sayıdan fazla miktarda dal oluşur.
Fazla olan bu dallar ürün verecek olan dalların topraktan alacağı suya ve bitki besin maddelerine ortak olur.
Fazla olan bu dallar ocak içindeki tüm dalların karma karışık şekilde büyümelerine neden olur.
Ocaklardaki dalların fazla olması dalların birbirleri ile yarış edercesine yukarılara doğru büyümelerine sebep olur. Bunun sonucu olarak ta dallarda yan dal teşekkülü 2-3 m yukarılardan itibaren başlamaktadır.
Fazla olan bu dallar esas dalların taçlı büyümesine ve gelişmesine, iç ve alt kısımlarının yeterli güneş almasına ve yeterince havalanmasına engel olur.
Güneşin yeterince girmediği veya giremediği, havalanmanın iyi olmadığı bu iç kısımlarda yıllık sürgünler az, kısa ve cılız oluşur, yapraklar da küçük olur.
Böyle oluşan sürgünlerin çoğu kurur.
Ürün veren sürgünler daha ziyade dalların güneş gören uç kısımlarında oluşur.
Dalları sık, budaması yapılmamış ocaklarda fındık zararlıları ile başarılı mücadele yapılamaz.
Fındığın toplanması sırasında eğilirken ve toplandıktan sonra bırakılıp yerine giderken sık ve budanmamış dallar birbirine çarpmakta ve sürtünmektedir. Bunun sonucunda da gelecek senenin ürününü verecek olan yıllık sürgünlerde kırılmalar, tomurcuklarda kopmalar meydana gelir.
Bunlarda çok az karanfil oluşur. Bunun sonucunda da verim az olur.
Kök sürgünleri her yıl biri sonbahar-kış aylarında diğeri Haziran başında olmak üzere en az 2 defa temizlenmelidir.
6-Ocaklarda fındığı toplarken kırılan, kuruyan sürgün, yan dal ve dallar ile yıl içinde ocakların-dalların içlerine, istenmeyen taraflarına doğru büyüyen sürgünler dibinden kesilir. Ocaklarda kırılmış, kurumuş ve sık dalların kesilmesi senenin her mevsiminde yapılabilmesine rağmen dal üzerinde yapılacak budamalar Ekim ayı ortalarından itibaren, Kasım ve Aralık aylarında yapılır. Yalnız dal budamasını yapmak istesek bile BİLİNMEDİĞİ, BİLMEDİĞİMİZ İÇİN MAALESEF YAPAMIYORUZ. Olması gereken ürünü de alamıyoruz.
Unutmayın!
Köftecinin dediği gibi “Ne kadar para o kadar köfte”. Ben de söylüyorum “Ne kadar hizmet o kadar fındık”.
Hasat sonrasında umduğu fındığı alamayan çiftçiler yaptıkları hizmete baksınlar. Mutlaka hizmeti eksik yapmışlardır. Hizmette aksaklık vardır.

MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık