• 15 Haziran 2012, Cuma 9:02
AliKaya

Ali Kaya

FINDIK BAHÇELERİ YAŞLI DEĞİLDİR, YANLIŞ DiKiLMiŞTiR VE YANLIŞ BAKILMAKTADIR (2)
Giresun ve Ordu illeri fındık bahçelerinde yaşlanmış ve yaşlılıktan dolayı verimden düşmüş, bu nedenle sökülmesi gereken bahçe yoktur. Bahçeler yaşlı değildir.Yaşlanmış bahçeler ürün veremediği gibi bir de sökülüp yeniden dikilmesi gerekir. Giresun ve Ordu'da yaşlı denilen bahçeler  bu yıl 300 000 ton fındık veriyor. Hem yaşlı ve hem de ürün veriyor. Burada bir desteksiz atma yok mu? Son 50 yıl içinde yaşlanmış, verimi düşmüş ve sökülüp yeni dikilmiş-dikilen halk bahçesi var mı? Yok. Bulamazsınız. Sebebi nedendir bilinmez 15-20 yıldır toplantılarda kırık plak gibi sürekli halk bahçelerinin yaşlı,veriminin düşük ve yenilenmesi gerektiği söylenir.
Ülkemiz fındık bahçelerinde verimin düşük olduğu doğrudur. Ancak fındık bahçelerinde verimin düşük oluşunun sebebi iddia edildiği gibi yaşlılık değil modern üretim tekniğinin uygulanmaması dededen-babadan, komşudan gördükleri yalan-yanlış, eksik bilgilerle çiftçilik yapılmasıdır. Bahçelerin durumunu ve verimin neden düşük olduğunu anlatmaya devam ediyorum.
2)Çiftçiliğin birinci olmazsa olmazı toprak analizi olmasına rağmen halk bahçelerinde toprak analizi yaptırılmadığı gibi asitli topraklara kireç, bazik topraklara kükürt verilmeden, organik maddesi çok az-az toprakların organik maddesi yükseltilmeden, purlu-killi topraklar ıslah edilmeden kısaca fındığın istediği özellikte olmayan toprakları ıslah etmeden-toprak hazırlığı yapılmadan fidan dikilmektedir.
Arazi hazırlığı yapıldıktan sonra toprak hazırlığı yapılır. Toprak hazırlığında;
2.1) Toprak hazırlığı sırasında veya sonraki her 5-6 yılda bir veya 8-10 yılda bir araziden toprak örneği alınarak analiz yaptırılır. Toprak analizi çiftçiliğin olmazsa olmazıdır. Fındık toprağının pH sı 6-7 arasında olmalıdır. Bunun altında yani toprak asit karakterde ise kireçleme yapılır, pH 7' nin yukarısın da yani toprak bazik karakterde ise kükürt uygulaması yapılır.
Gerek yeni dikim yapılacak ve gerekse de verim çağında olan bahçelerde fındığın normal bir gelişme göstermesi ve bol ürün verebilmesi için yetiştirildiği toprakta bulunan besin maddelerinin çeşitlerinin ve seviyelerinin bilinmesi ve gübrenin buna göre kullanılması gerekir. Bunun için de mutlaka 4-5 yılda bir toprak analizi yaptırılır. 330  000 fındık çiftçisinin ancak % 15-20 si toprak analizi yaptırmaktadır. Buradan fındık çiftçilerinin toprak analizi yaptırmadan rastgele gübre kullandıkları görülür.
2.2) Karadeniz Bölgesinin birçok yerinde topraklar sığ, purlu kısmen de killidir. Böyle topraklar fındık yetiştirmeye uygun değildir. 150-200 yıl bize ürün verecek olan toprağın fındığın istediği yapıya kazandırılması gerekir. Purlu topraklarda en azından fındık ocaklarının dikileceği yerlerin 2,53 m çapında, 57 m2 dairesel alanı en az 5060 cm olacak şekilde kazılarak toprağı değiştirilmelidir.
2.3-Fındık dikilecek arazilerde mayıs böceği gibi haşereler varsa bunlara karşı ilaçlama yapıldıktan sonra dikim yapılması gerekir.
2.4)Fındık dikilecek arazide (daha önceki yıllarda fındık ve meyvecilik yapılıyorsa) yorgunluk olabilir.  Bu yorgunluğun giderilmesi gerekir.
2.5)Toprağın organik maddesi çok az yada az ise araziye organik maddece zengin organik gübreler(örnek; iyice yanmış ahır gübresi, çay atığından, fındık zurufundan yapılan organik gübreler) veya  leonardit gibi…toprak düzenleyiciler verilir.
3)Fındık yetiştirilen araziler işlenmediğinden toprak taş gibidir. Sımsıkı taş gibi topraklara su giremediğinden içindeki kökler hava ve su alamazlar, mikroorganizmalar çalışamazlar.
Fındık bahçesinin kurulacağı arazilerin 20-30 cm derinliğinde alt üst edilmesi,  kurulmuş bahçelerin arazileri 4-5 yılda bir yada 8-10 yılda bir 20-30 cm derinliğinde işlenmesi alt-üst edilmesi gerekirken son 25-30 yıldan beri arazilerin hiç işlenmediği ve taş gibi olduğu görülür. Toprağın belli aralıklarla işlenmemesi suyun toprak içine girememesine, köklerin hava alamamasına ve mikroorganizmaların yeterince faaliyet gösterememesine neden olmaktadır. İşlenmiş ve organik maddece zengin toprakların 1 cm3 de 5-6 milyon canlı mikroorganizma olurken uzun zaman işlenmeyen ve organik maddece yoksul toprakların 1 cm3 de 1-2 milyon mikro organizma olur. Bu durum toprağın cansız olduğunu-taş gibi olduğunu gösterir. Mikroorganizmaların yeterince faaliyet gösteremediği topraklarda fındık dalları büyüyemez ve verimi düşük olur.
SONUÇ 2:Toprak analizi yaptırılmıyor.Gübreler toprak analizine göre değil de rastgele ihtiyaçtan çok az belirleniyor ve kullanılıyor. Toprak hazırlığı yapılmadan fındık dikiliyor. Fındık arazileri işlenmiyor.Taş gibi ve mat. Cansız, su işlemiyor. Bu şekilde fındık tarımı olmaz.Dekar başına alınan 80-120 Kg fındık miktarı hiçbir zaman 200-300 Kg seviyelerine yükseltilemez.
****
Fındıkta rekolte tahmini;
Fındıkta rekolte tahmini karanfil ve çotanak miktarı esas alınarak 2 farklı zamanda yapılır. Birincisi; karanfillerin tamamının açıldığı Şubatın 20 si ile Martın 10 u arasında sayılan karanfil miktarına göre yapılır. İkincisi; Fındığın karanfillerinin tamamının çotanağa dönüştüğü Mayıs ayı ortalarından itibaren hasata kadar olan devre içinde çotanak miktarına göre yapılır. Ancak tahmin,  hangi zamanda yapılacaksa o zamana ait dal başına düşen karanfil/çotanak miktarı ile sayılan karanfillerin/çotanakların toplanabilir çotanağa ulaşma oranlarının bilinmesi gerekir. Sayımlar doğru yapılıp tahminler hatasız yapıldığında iklim şartları normal giderse yani anormal bir durum olmazsa karanfilden tahmin ile çotanaktan tahmin arasında fark olmaz. 
 Fındığı ve fındıkta rekolte tahminini bilmeyenler nedense çok konuşuyorlar. Bunu anlamış değilim. Türk fındık çeşitleri erkek ve dişi çiçeklerini Kasım-Mart ayları arasında açıyor. Tozlanma bu aylarda oluyor. Fındıkta döllenme Mayıs ayı son haftasında ve Haziran ayı ilk yarısında oluyor. Sürekli konuşanlar döllenmenin Mayıs ayında olduğunu iddia etmektedirler. Döllenme Mayıs ayının tüm günlerinde değil Mayıs ayının son haftasında ve Haziran ayının ilk yarısında  günlük maksimum sıcaklığın 21 oC nin altına düşmediği günlerde oluyor. Mayıs ayının biri ile 20 si arasında fındıkta döllenmenin olduğu vaki değildir.
Saygılarımla.                                                                    13.6.2012

MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık