• 04 Ocak 2013, Cuma 9:16
AliKaya

Ali Kaya

FINDIĞIN İTHAL EDİLDİĞİ GÜN “FINDIK BAYRAMI” İLAN EDİLMELİDİR
 Tarım ürünlerinin fındık hariç hemen hemen tamamı ithal edildi.
Dünya fındık üretiminin % 70-80 ni üreten ülkemizde acaba fındık ta ithal edilir mi diye merak eder dururken fındık da ithal edildi. Ben meraktan kurtuldum. 
Bir ürün niçin ithal edilir? 
-O ürün dünyada yenidir ve ülkede üretilmez. Ülkede üretilmek, denemesi yapılmak istenir. Bu nedenle sadece ürün değil fidanı da ithal edilir.1988 de kivinin ithal edildiği gibi. Zira kivi bizde üretilmiyordu.
-O ürün yurt içinde üretilir ama bazı yıllar yeterli üretilemez o yıllarda fiyatı yükselir. Tüketiciyi korumak ve fiyatın gereksiz yükselmesini önlemek için bir miktar ithal edilir.
Ülkemizde fındık yeni bir ürün değil. Asırlardır üretiliyor. 
Biliyorsunuz dünyanın en kaliteli fındığı Tombul fındık- ülkemizde yetiştiriliyor.
Yıllık fındık üretimi 600 000-700 000 ton. 
2-3 yılda bir tüketim fazlası oluşuyor.
Bunlara rağmen fındık ithal edildi.
Bu durum sanırım ülkemizde fındık politikası olmadığından kaynaklanıyor. 
Bu ithalâtı yapanlara ikramiye verilmeli.
Fındık ithal mutluluğunu pekiştirmek için hemen meclise bir önerge verilmeli, iktidar, muhalefet işbirliği ile fındığın ithal edildiği gün “fındık bayramı” olarak ilan edilmeli. 
2013 ve sonraki yıllar da bu bayramı kutlamayan fındık üreticilerine fındık söküm cezası verilmeli.
Fındık fiyatlarının düşük olmasından zarar eden 350 000 üreticiye yazık oluyor.
İthalâtçıların kâr amacı ile fındık ithal etmeleri affedilmeyecek bir hatadır.
**********
LİSANSLI DEPOCULUK FINDIKTA DÜŞÜK FİYATA ÇARE Mİ?
Lisanslı depoculuk fındığın kurtuluşu gibi gösteriliyor.
Lisanslı depoların fiyatın artmasına etkisi olacağı düşünülüyor. 
Lisanslı depo, fındık ürünün saklanması içindir, fındık kabuklu bir meyve olduğundan önemli bir saklama sorunu yoktur. 
Lisanslı depoculuğun ancak şu kadar faydası olabilir. Emanete verilen fındıklar  (miktarı çok olursa) kısmen fiyatın düşmesine neden olur. Eğer fındık emanete değil de lisanslı depolara verilirse  o zaman  az da olsa fındık fiyatlarında bir düşme olmaz. 
Lisanslı depoların sayısı artmalı. Fındıklar emanete değil de bu depolara verilmeli. Buralarda aynı zamanda fındığın kalitesi belirleniyor ve bu kalite en az 1-2 yıl korunabiliyor.
Fındık rekoltesi, ihraç edilen ve yurt içinde tüketilen miktarların toplamından yani 580 000-600 000 tondan fazla olduğunda lisanslı depoculuk bu fındığın fiyatının düşmesini nasıl önleyecek yada bu fındığın yüksek fiyattan satılmasını nasıl sağlayacak?
Fındıkta tüketim fazlası olduğu yıl üretici fındığını lisanslı depoya getirmişse ve bu depodan da istediği zaman alıp satabiliyorsa o zaman fındık yine para etmez. 
Şu ana kadar 2012 yılı fındığının fiyat etmediği gibi.
Fındık fiyatlarını sanki biz belirliyoruz.  
Fındık fiyatlarını fındık ithal eden yabancı şirketler belirliyor. Maalesef bizim bunda hiçbir etkimiz olmuyor. 
Fiyatların yüksek olması için hiç bir etkimiz olmadığı gibi bilerek yada bilmeyerek yaptığımız bir çok işlem fındık fiyatlarını düşürücü etki yapmaktadır.
  Fındık fiyatı ekonominin kuralı olan arz-talep durumuna göre belirlenmektedir. Yıl içinde üretilen fındık miktarından (önceki yıldan veya yıllardan devir edilen fındık varsa toplanır) ihraç edilen ve içte tüketilen toplamı çıkarıldıktan sonra tüketim fazlasının olup olmadığına bakılır. Tüketim fazlası var mı? Ona bakılır. Tüketim fazlası yoksa fiyat yüksek tutulur varsa fiyat düşük tutulur. 
Her yıl fındık ithal eden yabancı şirketler, temsilcileri vasıtası ile Şubat-Mart-Nisan aylarında ülkemiz fındık üretim alanlarını gezer, sayımlar yapar, sorup soruşturur kendilerine göre fındığın rekoltesini tespit ederler. Bu zamanda bizim resmi kurumlarımızda fındığın rekoltesini belirleyip yayınlar. Yani fındığın resmi rekoltesi de belli olur. 
2012 yılı Şubat-Mart aylarında ülkemizde 700 000-750 000 ton dolaylarında fındık olacağı tahmin edilmiştir. 2012 yılına önceki yıllardan devir görünmemektedir. Yabancıların tespit ettiği rekolte de sanırım en azından bu seviyelerdedir. Eylül-Ekim aylarında bu rakamlar 660 000 tona çekilmiştir ama bunun doğru olup olmayacağını 2013 yılı Haziran-Temmuz aylarına doğru göreceğiz.
2012 yılı tahmini rekoltesinden ihraç edilen ve içte tüketilenin toplamı çıkarıldıktan sonra tahminen 100 000-150 000 ton dolaylarında arz fazlası fındık kaldığı görülür. 
Yani üreticilerde ihtiyaçtan fazla 100 000-150 000 ton dolaylarında bir arz fazlası fındık vardır. 
Fındığın para etmesi tüketim fazlası kadar fındığın nerede depolanırsa depolansın satılmamak üzere en az 1 yıl depolanmasına bağlıdır. 
************
GİRESUN KARDEN'DE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR (III).
 KARDEN (Karadeniz Organik Gübre)'de güzel  çalışmalar yapılıyor.
KARDEN, KOSGEB'in desteği ile Koordinatörlüğünü benim yaptığım 3 cü projesini uygulamaya koydu.  Karden 5 yılda 3 projeye imza atıyor. Aslında bu büyük başarı. Bu kadar kısa zamanda  3  proje yapan başka bir kurum olduğunu sanmıyorum. 
Doğal olarak 10-15 ayda fermente (çürüyen) olan bitkisel atıklar Karden' in 2 ci projesi ile 2,5-3 ay gibi bir zamanda fermente edilerek bitkisel kompost yani organik gübre haline getirildi. Ancak;
-Karadeniz Bölgesinde zaman olarak Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında var olan yöntemle kompostlama işlemi yapılabilmektedir. Diğer aylarda hava sıcaklığı kompostlaşmaya müsait değildir. Bu durum kompostun çok az yapılmasına neden olmaktadır. 
-Mevcut yöntemle bu işlem uzun zaman almaktadır. 
-Mevcut yöntemle çok geniş alana ihtiyaç duyulmaktadır. 
-Bitkisel atıkların mevcut yöntemle komposta dönüştürülmesi sırasında çıkan uçucu gazların (metan gibi…) kokusu çevreye zarar verecek boyutlara ulaşmaktadır. 
 Bu sayılan nedenlerden dolayı bitkisel atıkların açık alanda komposta dönüştürülmesi ticari olarak ekonomik görünmemektedir. Bu nedenle bitkisel atıkların düşük maliyetli, kokusu az, kontrollü, çok daha kısa zamanda ve yılın her ayında gübreye dönüştürülmesi önem kazanmaktadır. 
Karden bitkisel atıkları çok kısa bir sürede komposta dönüştürebilecek projeyi KOSGEB'in desteği ile devreye sokmuştur. 
Proje başarılı olursa bitkisel atıklar artık 2-3 aydan çok daha kısa bir zamanda fermente edilerek kompost haline getirilecektir.
*************
Fındıkta bahçe kurma zamanı geldi geçiyor.
Dededen, babadan, komşudan görerek fındık bahçesini herkes kuruyor ve dekara herkes 80-100 Kg fındık alıyor. 
Marifet fındık bahçesinin dekardan 250-400 Kg fındık alacak şekilde kurulmasıdır.
Meyilli arazilere kurulan fındık bahçelerinin dekarından yerine göre 250-400 Kg ürün almanın yolu fındığı dikmeden önce arazide arazinin meyil durumuna göre set yapılmasından geçmektedir. Arazinin meyil durumuna göre Kanal teras, Hendek teras yada Cep teraslardan biri yada ikisi yapıldıktan sonra fındık dikilmelidir. Düz arazilerde taban suyu sorunu yoksa fındık dikilebileceği gibi taban su sorunu olan yerlerde “balıksırtı teras” yapıldıktan sonra fındık bu teraslar üzerine dikilmelidir. Bunlar fındık tarımının alfabesidir. Yani meyilli arazilere ve sorunlu düz arazilere teras yapılmadan  teknik olarak fındık bahçesi kuruldu denilemez. 
Fındık uzun ömürlü bir bitki olduğundan set bir kez yapılır fındık bitkisi istenildiği gibi büyür siz de bakımını iyi yapar fazla ürün alır rahat edersiniz.
Devletin ve üreticilerin başına ne geliyorsa fındık tarımının ilkel yöntemlerle yapılmasından ve bunun sonucu olarak dekara verimin 80-100 Kg alınmasından gelmektedir.
********
Sayın okuyucularım.
2013 yılının ülkemize huzur, sizlere ve sevdiklerinize sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim. 
Saygılarımla
02.01.2013 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yukarı çık