“Tirebolu Torba Peynirli Pide” tescilleniyor

Tirebolu Belediye Başkanı Abdullah Karabıçak, “Tirebolu sınırları içerisinde ustalık içeren geleneksel yöntemlerle pişirilen, malzemesinin ise ilçede üretilen “Torba peyniri ve tereyağı” olduğunu, Tirebolu Pidesi için Türk Patent Endüstrisine başvuru yaptıklarını, başvuru neticesinde bu özel pidenin tescilleneceğini” ifade etti.

“Tirebolu Torba Peynirli Pide” tescilleniyor
  • 04 Eylül 2018, Salı 9:44
Konuyla alakalı bir açıklama yapan Karabıçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Karadeniz bölgesinde yapılan pideler, Karadeniz illeri ve ilçelerine kendine münhasır özellikleri vardır. Hamurun özelliği, pişirme şekli, İçindeki malzeme ve yapılış şekli ile farklılıklar arz eder. Karadeniz Pideleri arasında Giresun ilinde yapılan pidelerin özelliği, pişirme, hamur kıvamı ve iç malzemelerin özelliklerinde farklılığı vardır. Giresun ve ilçelerinde yapılan pideler; Giresun; Espiye, Tirebolu ve Görele pideleri kendi adları ile anılmaktadır. Dolayısıyla bu ilçelerde ki yemek kültürünün özelliği, Tirebolu yemek kültüründen uzak olmamakla beraber, etkileşim göstermiştir.
Tirebolu Köy ve yaylarında üretimi yapılan, ‘’Tirebolu Torba Peyniri’’ İle ‘’Tereyağı’’ dır.
Tirebolu Pidesinin yapılışı ve yapımında kullanılan malzemenin farklı olmasıdır. Unun bekleme süresi, Hamurun işleme süresi, peynirin ve tereyağın özgün olması Tirebolu pidesini diğerlerinden ayırt eden unsurlardır. Pidenin ana hammaddesinden biri olan unun İSO 22000 Gıda Güvenliği kapsamından baktığımızda kalitesi ve insan sağlığı açısından önemlidir.
Taş fırında Tirebolu Pidesinin yapımında II. Sınıf ekmeklik un kullanılır.
Harşıt vadisi boyunca köy ve yaylalarda bulunan çayır ve meralardaki, Kır korungası Dikenli korunga, kekik, taş kekiği, tüylü nane, sarı taş yoncası, yabani fiğ ve birçok bitkilerin otlatılması ile elde edilen inek sütten yapılan Peynir ve tereyağı ile yapılan pidedir.
Tirebolu Pidesi, Tirebolu sınırları içerisinde, ustalık içeren geleneksel yöntemle pişirilmesi, yapımında yörede üretilen ‘’Tirebolu Torba Peyniri” ve “Tereyağı” kullanılması ile besleyici özelliğin yanı sıra yöre insanı tarafından özdeşleşmiştir.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık